ermionidanews.gr
poylas_voyli_2_0_1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων de minimis ζητάει ο βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς

Ερώτηση για τις de minimis ενισχύσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 27 Ιανουαρίου 2023 για συγκεκριμένα προϊόντα και Περιφερειακές Ενότητες κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, ζητώντας να δοθούν αντίστοιχες ενισχύσεις για τα ίδια προϊόντα και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στο πλαίσιο της δίκαιης και χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις αντιμετώπισης των αγροτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα: 7-2-2023

Προς τον Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: Δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί, στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας, το από 27/1/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων, στο οποίο εξαγγέλλεται νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis, σε συγκεκριμένες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθήθηκαν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας.

Παρόλο που η απόφαση για ενισχύσεις de minimis στα ανωτέρω προϊόντα είναι σωστή παραμένει απορίας άξιο, για ακόμη μια φορά, πώς είναι δυνατόν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος που βιώνουν οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Επικράτεια από παρόμοια αίτια, να μην αφορά όλες τις περιοχές, στις οποίες καλλιεργούνται ίδιες ή παρόμοιες ποικιλίες φυτικού κεφαλαίου και πλήττονται από τα ίδια ακριβώς προβλήματα.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής οι υψηλές τιμές καυσίμων, η αύξηση των τιμών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους απασχόλησης εργατών γης αφορά όλους τους αγρότες τις χώρας μας. Οι δυσκολίες διάθεσης αγροτικών προϊόντων, ή ακόμη και η μη διάθεση τους λόγω του πολέμου, απασχόλησαν και απασχολούν το σύνολο των παραγωγών της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι οι λόγοι απώλειας εισοδήματος είναι δυσμενείς και οριζόντιοι σε όλες τις ποικιλίες, σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα σε ολόκληρη την Επικράτεια και οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί

Δεδομένου ότι πρέπει να διατηρηθούν οι όροι της ίσης μεταχείρισης και η αποφυγή στρεβλώσεων

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προβείτε σε αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις ομοειδών ή και άλλων προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και εάν ναι σε ποια;

2) Σκοπεύετε να εφαρμόσετε την παραπάνω δράση αποζημιώσεων de-minimis στον πρωτογενή τομέα και στις υπόλοιπες Π.Ε.;

3) Με ποιον τρόπο και με ποια διαδικασία καθορίζεται ή αξιολογείται , από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου, η τεκμηριωμένη εκτίμηση ζημίας των καλλιεργειών;

Related posts

Γιώργος Δωροβίνης: Έκτακτος τοκετός εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

Το «Μαϊάμι της Ελλάδας» βρίσκεται στην Ερμιονίδα

Σε ποια σημεία στην Αργολίδα θα διενεργούνται rapid tests από 21 έως 25 Αυγούστου

Σε γιορτινό κλίμα πραγματοποιηθήκαν τα εγκαίνια της παράταξης ”Νέα Πελοπόννησος” στη Κόρινθο

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Ιδρυτή Γιάννη Χριστοδούλου της «Βιομηχανίας Χυμών Χριστοδούλου»

Ερμιονίδα: Με μεγάλη συμμετοχή ο εορτασμός της Κρανιδιώτικης “Λύριζας”

Leave a Comment

Skip to toolbar