ermionidanews.gr
3413785
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως θα κινηθεί το κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες – Πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του

Το κύμα καύσωνα που θα επικρατήσει – κυρίως από την Τετάρτη (12/07) και μετά – στη χώρα αναμένεται να διαρκέσει περίπου για μία εβδομάδα και να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07), σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κώστα Λαγουβάρδο.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη (11/07) θα επικρατήσουν στη χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ, από την Τετάρτη (12/07), το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και άλλο.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη (11/07) και πιθανότατα για 7 ημέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ, το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07), οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονίζει, αρχίζει μία «θερμή εισβολή» που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα (10/07) στις περιοχές της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής και της Σικελίας μέχρι την Τετάρτη (12/07) και την Πέμπτη (13/07) θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που, από την Τετάρτη (12/07), και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Από την Τρίτη (11/07) θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται, αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα έχουμε μία νέα “θερμή εισβολή” που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλληλα ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος.

«Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών από τις 11/07 έως τις 20/07 πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανθρώπους θα έχει συνέπειες και στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και στις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει και προσθέτει: «Παρόλο που είχαμε έναν βροχερό και δροσερό Ιούνιο, η λεπτή καύσιμη ύλη, που είναι στην επιφάνεια, στα δάση ξεραίνεται εξαιρετικά γρήγορα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και σε αυτό το κομμάτι. Σαν μία πρώτη εικόνα μπαίνουμε σε μία περίοδο επικίνδυνη για τις δασικές πυρκαγιές».

Οι πιο ιστορικοί καύσωνες των τελευταίων 40 χρόνων

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη (12/07), με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή (14/07) και Σάββατο (15/07) κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί οι καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. Σε αυτούς έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο μεγάλοι καύσωνες του 2021, οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών. Επίσης, σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Related posts

Πέτρος Τατούλης: Επιτακτική ανάγκη και απαίτηση η αναστολή των πλειστηριασμών στις πληγείσες περιοχές

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ…

Η κοπή πίτας Συλλόγου Γυναικών Σπετσών 2023

Έντονο το ενδιαφέρον της Hellenic Seaplanes για το υδατοδρόμιο Ερμιονίδας

Ανακοίνωση 17 Περιφερειακών Συμβούλων της Πελοποννήσου για διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης

ΕΟΠΥΥ: Η λίστα με τα 15 ακριβά φάρμακα για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση

Skip to toolbar