ermionidanews.gr
107753672_855321238329849_2516563525292341459_n
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τάσος Λάμπρου: Ο ενεργός πολίτης και οι θέσεις μας για την ενίσχυση της πολιτικής, δημοτικής συμμετοχής

Διανύουμε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά, στην οποία θα αναδείξουμε τόσο την νέα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία μέσω των εθνικών εκλογών όσο και τις νέες διοικήσεις στους Δήμους και τις περιφέρειες της χώρας μέσω των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όμως το ζητούμενο είναι ένα σε αυτήν την εκλογική χρονιά απαιτείται να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, οι Δημότες για να έχουν συμμετοχή στο εκλογικό γίγνεσθαι ,και αυτή η συμμετοχή να μην μείνει μόνο στην εκλογική διαδικασία αλλά να πάρει ένα ποιο συνειδητό περιεχόμενο.

Εμείς πιστεύουμε στην αξία του ενεργού πολίτη που θα έχει λόγο και ρόλο σε όλη την διάρκεια μιας Δημοτικής περιόδου , που θα έχει συνειδητή θέση στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Ο ενημερωμένος Πολίτης, ο ενεργός Δημότης θα είναι η κινητήριος δύναμη για να συντελεστούν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν σε ένα τόπο, σε ένα Δήμο.

Οι θέσεις μας για την ενίσχυση της πολιτικής δημοτικής συμμετοχής είναι οι εξής:

-Η ουσιαστική πολιτική αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου με την καθιέρωση της ώρας Δημάρχου που θα απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων ,εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών.

-Η καθιέρωση σταθερής ημέρας και ώρας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η ουσιαστική σταθερή επαναφορά των δια ζώσης συνεδριάσεων, με παράλληλη τήρηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας

-Μία αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών επιτροπών με την συμμετοχή αιρετών και πολιτών, που συγκροτεί το Δημοτικό Συμβούλιο με ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ανάλογο απολογισμό.

-Η ενίσχυση με κάθε τρόπο της λειτουργίας του θεσμού των συμβουλίων των Κοινοτήτων

– Ο θεσμός της συνέλευσης της κοινότητας

– Το ενεργό μητρώο εθελοντών για τις συλλογικές δράσεις

-Ο θεσμός του τοπικού Δημοψηφίσματος

-Η ποιοτική και πολιτική αναβάθμιση της Επιτροπής Διαβούλευσης με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες.

-Η έγκαιρη, έγκυρη τήρηση της διαδικασίας του θεσμού της Απολογισμού και της λογοδοσίας σύμφωνα με κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων

– Η ενίσχυση του θεσμού της διαύγειας αλλά και η επιβολή της μέγιστης δυνατής διαφάνειας μέσω των σύγχρονων μέσων της πληροφορικής

-Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας για όλες τις Τοπικές υποθέσεις με την συνδρομή των σύγχρονων ,τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Όλες οι παραπάνω προτάσεις μας αποτελούν τα μέσα για να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή του Πολίτη ,του Δημότη στο Αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.

Έχουμε επισημάνει ότι τα τοπικά ζητήματα δεν είναι μια υπόθεση μιας τοπικής διοίκησης αλλά αφορά όλους μας και απαιτείται η υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και η ανάλογη απόφαση που θα στηρίξει στην πράξη τους Δημοκρατικούς θεσμούς της Λαϊκής συμμετοχής, που θα ενισχύσουν διαχρονικά “τον θεσμό του ενεργού πολίτη, του ενεργού Δημότη”.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ,ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ.

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Καθηγητής Κοινωνικής εκπαίδευσης.

Related posts

Δυο νέοι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι στο Δήμο Ερμιονίδας

 Οι πρώτοι 7 υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης <<ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ>>

Δήμαρχε τήρησε επιτέλους την εργατική νομοθεσία

Ο υπ.Βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Δωροβίνης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας

Σάρωσαν τα μετάλλια οι Ιπτάμενοι Αργολίδας στο «4ο Kalamata Dance Cup»

1.569 τροχαίες παραβάσεις στην Πελοπόννησο από 6 έως 12 Αυγούστου

Leave a Comment

Skip to toolbar